< Terug naar overzicht

Wat wil de Piratenpartij?

Voor de zwevende kiezer heb ik een ultrakorte cartoonsamenvatting gemaakt van de hoofdpunten uit het partijprogramma. Meer weten? Lees het hele programma op hun site.

Citaat uit het programma: “5 Het delen van cultuur en informatie bevorderen, mede door het auteursrecht te hervormen.
Onze samenleving zou nooit mogelijk zijn geweest zonder de ontelbare ideeën, ontwerpen en culturele uitingen van alle mensen die ons voor zijn gegaan. We staan op de schouders van reuzen. Kinderen leren in een paar jaar tijd waar onze voorouders duizenden jaren over gedaan hebben. Deze ontwikkeling gaat, mede door het internet, steeds sneller.

De essentie van cultuur is het delen van informatie, ontwerpen en ideeën. De samenleving heeft zich op deze manier kunnen ontwikkelen. Het auteursrecht werd ontworpen om dit te faciliteren. Nu, in een samenleving waarin iedereen toegang heeft tot internet, is het auteursrecht een belemmering voor het delen van informatie, ontwerpen en ideeën geworden. Daarom moet het auteursrecht worden hervormd.“


Dit is natuurlijk vooral leuk voor de consumenten van online cultuur (muziek, foto’s, strips, films etc.). Dat zijn wij allemaal. Maar deze content moet ook nog gemaakt worden! Voor de professionele kunstenaars die moeten leven van het produceren van al die leuke dingen is deze gedachtengang minder leuk. Wel een punt van zorg dus!

De partij zegt op te komen voor ondernemers. Kunstenaars die online publiceren zijn óók ondernemers. Komt de PP dus ook op voor de rechten van kunstenaars? Niet echt: de clausule over het steunen van ondernemers heeft betrekking op het volgende citaat:

“Ondernemers moeten kunnen ondernemen. De Piratenpartij komt op voor ondernemende burgers. Die burgers moet zo min mogelijk in de weg gelegd worden. De overheid moet kleine ondernemers beschermen tegen machtsconcentraties van overheden en grote ondernemingen. Daar waar de overheid van MKB-ondernemers informatie vraagt, moet ze de daarvoor benodigde software open source en gratis aanbieden.“