< Terug naar overzicht

Strip over groenbeleid Heeze

Volg het nieuws over natuur- en milieu in en om Heeze op twitter: bomen, landschap, flora & fauna, tips natuuractiviteiten. Of op de Facebookpage.

Het dreigende verlies van het groene evenemententerrein door de bouw van een grote Albert Heijn naast het centraal gelegen gemeentehuis zorgt voor verhitte discussies over het democratische gehalte van de besluitvorming. B&W ziet wel in dat er iets moet gebeuren om het vertrouwen van de Heezenaren terug te winnen. Bart Vink gaat nu constructieve ideeën rond de ‘Centrumvisie Heeze’ inventariseren. Er staan al 2 afspraken gepland op het gemeentehuis om daarover te praten (19 en 23 nov).
Wil jij ook op een positieve manier bijdragen aan het proces? Stuur dan je ideeën en vragen naar Bart >

Ik ben op 1 juli 2015 vanuit Rotterdam naar Heeze verhuisd en kijk nog met een frisse blik naar hoe het er hier aan toe gaat. Misschien kan dat hier en daar verhelderend zijn.

Wat is een bruisend dorpshart?
Zoveel mensen, zoveel wensen. Evenementen op een centrale plek zijn daarvoor belangrijker dan shoppen. Ik zou daarom kiezen voor behoud van het evenemententerrein en een afwisselende agenda op het plein voor het gemeentehuis en/of gemeentehuistuin, zodat er voor alle leeftijden af en toe iets van zijn gading te doen is.

  • Concerten (van pop tot klassiek) op een podium
  • Rommelmarkt, vrijmarkt Koningsdag
  • Planten/bloemenmarkt door tuincentra & kwekers uit de buurt
  • Een grotere weekmarkt (hij is nu wel heel klein)
  • Biologische markt met lokale produkten (maandelijks?)
  • Evenementen voor jeugd: wedstrijden, sport, spel (ism. Scholen?)
  • Culturele dingen; toneel, cabaret, talentenjacht (koepeltent?)
  • Culinair festival, wijnproeverij, food trucks
  • Kermis, Carnaval, Brabantsedag, kerstmarkt, antiekmarkt

Als er in en om de gemeentehuistuin vaak iets te doen is, zou er misschien meer belangstelling van horeca komen om daar vlakbij te gaan zitten. Evenementen met versterkt geluid natuurlijk met mate. Een extra kiosk is niet nodig: Lektura zit centraal.

Albert Heijn
In Heeze is maar één concurrent: Coop. AH heeft 949 winkels, ook in kleinere dorpen dan Heeze. Ik geloof niet dat ze zullen vertrekken als er midden in het dorp geen groter pand beschikbaar komt. AH zegt dat kleine winkels op den duur niet levensvatbaar zijn, maar ook kleine vestigingen horen bij hun formule. Heeze gaat bovendien groeien als De Bulders gebouwd wordt. Ze zoeken natuurlijk naar onderbouwing voor hun wens te groeien, begrijpelijk. Maar of hun beweringen kloppen? Het gaat goed met Ahold. Noodzaak om winkels te sluiten geloof ik niet. Er wordt te makkelijk gedacht dat wat goed is voor AH ook goed is voor Heeze. Behoud van de huidige lokatie zou ik het liefste zien. Misschien kan het aangrenzende pand er deels bij betrokken worden? (steeg dicht maken).
Een stuk grond verkopen aan AH levert geld op. Het lijkt dus een makkelijke manier om een gat in de begroting mee te dichten (zoals verkoop van grond tbv. natuurbegraafplaats). Maar kunnen de nadelen op de lange termijn niet veel groter blijken te zijn?

Ketens
Zo’n grote winkel met een grote parkeerplaats zou de belangrijkste straat van het dorp visueel gaan domineren. De zo gewilde toeristen komen af op een fraai dorpsgezicht, niet op een centrum waar de AH wel de kerk lijkt waar het hele dorp omheen is gebouwd. In bijna elk dorp of stad domineren de grote winkelketens. Die eenheidsworst is steevast hetgene dat het meeste afstoot als je als toerist ergens komt (heeft onderzoek uitgewezen). Dit effect versterken door het centrum nóg iets meer op andere dorpscentra laten lijken, moeten we dat willen? Liever niet. Natuurlijk moeten bepaalde winkelketens er wel zitten voor onze inwoners, maar een goeie mix is toch wel wat je wilt.

Heeze is al erg veel historische panden kwijtgeraakt. Ook veel groen heeft plaats gemaakt voor (vaak lelijke) bebouwing, parkeren, asfalt, stoepen, zo leerde ik uit ‘Ondernemend Heeze’ (Henk van Asten) en onderzoek op internet. Met je tijd meegaan kan ook mét behoud van je dorpsgezicht; zie bijv. Oirschot.

Het toerisme in Heeze leunt sterk op de bossen en heide. Als je mensen óók het centrum in wilt lokken, moet je ze verleiden met erfgoed, Kasteel, terrasjes met bomen erbij (ook een met een speeltuintje), gevarieerde eetgelegenheden, bijzondere winkels en feestelijke activiteiten op het plein. Het lijkt nu alsof alle pijlen op de Brabantsedag en Kunstsmullen worden gericht, maar is er de rest van het jaar ook nog genoeg te doen? Ik woon hier nog te kort om dat goed te weten, maar ik heb wel begrepen dat de Brabantsedag hier het hele culturele leven bepaalt. Dat heeft niet alleen maar voordelen. Het Perron-programma vind ik voorlopig niet indrukwekkend (gelukkig is Eindhoven vlakbij). Al die jaren 80-nieuwbouw is helaas niet meer terug te draaien. Zuinig zijn op wat je nog hebt aan historische panden zou dan je motto moeten zijn. Behoud de sterke kanten van het dorpsgezicht, vastgoed én groen. Dat is het visitekaartje van Heeze. Behoud daarvan kan best samengaan met het op peil houden van je voorzieningen en bereikbaarheid.

Verkeersdruk
Een grotere winkel naast ‘t gemeentehuis trekt meer autoverkeer aan, terwijl men juist iets wil doen aan de verkeersonveiligheid (aanleg randweg). Voor veiligheid rond de school is dat ook niet goed. Hoe onwrikbaar is het bestemmingsplan als bijvoorbeeld AH naast de Welkoop zou willen gaan zitten? Handig: tussen centrum en De Bulders in (maar ik ben wel tegen bouw van zo’n grote wijk).
De middenstand zou bang zijn dat de omzetten zullen dalen als AH uit het centrum gaat. Waarom? Kan die angst onderbouwd worden met cijfers uit andere gemeenten?  Winkeliers zouden zich niet zo afhankelijk van AH moeten opstellen. Een grotere AH realiseren betekent niet per se het op peil houden van het voorzieningen-niveau. Daar is veel meer voor nodig. Kunnen leegstaande winkelpanden voor bijvoorbeeld een jaar voor gereduceerde tarieven verhuurd worden aan ondernemers die echt iets toevoegen aan het winkelaanbod?

Dit waren zo wat ideeën en vragen. Ik hoop dat ik er iets tussen zit dat van nut kan zijn.