< Terug naar overzicht

Social Media project - Groen Heeze

Een manier om andere natuurliefhebbers in Heeze te leren kennen kan via social media makkelijk. Dus maar snel een Facebook- en twitteraccount gestart om nieuws over bomen, natuur en gemeentelijk groenbeleid te delen. Ik heb me ook aangesloten bij de lokale afdeling van de IVN. De werkzaamheden van de werkgroep milieu- en landschapsbehoud lijken aardig op wat de Rotterdamse Bomenridders doen, dus dat sprak me meteen aan. De manier waarop in Heeze belangengroepen, ondernemers en politici met elkaar omgaan zal vast heel anders zijn dan in R’dam, dus er valt vast een hoop hier te leren.

Deze IVN afdeling heeft een website, een nieuwsbrief, papieren clubblad en folders, maar met social media hebben ze nul ervaring. Tegelijk hebben ze moeite een jong publiek te bereiken voor alle activiteiten die ze organiseren, zoals cursussen en wandelingen. Omdat ik inmiddels best handig ben geworden in het inzetten van facebook en twitter om de activiteiten van een club over het voetlicht te krijgen, heb ik ze aangeboden hen hierin te coachen. Er zijn plannen om met alle IVN-afdelingen van heel oost-Brabant één Facebookpage te maken. Omdat hier zoveel mensen bij betrokken zijn met allemaal eigen ideeën en wensen, kan dat nog wel enige maanden gaan kosten. Ik wacht rustig af en vermaak me intussen alvast met m’n eigen project.

Pleidooi voor de ‘onnodige’ dorpsboom
Vanwege de prachtige omgeving ben ik deze zomer naar Heeze verhuisd. Omdat ik een groot liefhebber van bomen ben, zocht ik eens op hoe het gemeentelijke groenbeleid eruit ziet. Dat was even schrikken. Na 23 jaar Rotterdam had ik verwacht in een veel groenminnender gemeente te zijn beland. Maar hoe meer ik te weten kwam, hoe verder ik ernaast bleek te zitten.
Tussen de regels rond bomenkap lezen we: “Om te voorkomen dat er onnodig veel aanvragen worden gedaan geldt toetsing alleen voor bomen dikker dan 30 cm.“ Waarom onnodig? Met onnodig lijkt men te bedoelen dat dunnere bomen het niet waard zijn om te beschermen met een kapvergunningsplicht.

Natuurlijk is het ondoenlijk om voor elke spriet tot pakweg 30 cm. stamomtrek een kapvergunning te eisen. Als er echter met ‘dikte’ diameter bedoeld wordt (wat ik vermoed), gaat het om bomen met een stamomtrek van bijna een meter. Pak er eens een meetlint bij. Dat zijn geen kleintjes. Wat dit betekent? Bijna alle gemeentelijke en particuliere bomen onder deze grens mogen zonder pardon omgezaagd. Buren die onverwacht hun uitzicht aangetast zien, hebben het nakijken (overleg is tenslotte niet verplicht). In een handvol gebiedjes geldt deze 30 cm-regel niet, zoals de Pastorietuin of het park rond het kasteel. Hoeveel procent van alle bomen in de gemeente is dunner dan 30 cm? Ongetwijfeld veel. Misschien zijn bomen net als geld: hoe meer je ervan hebt, hoe minder je erom geeft. “Familiarity breeds contempt” zeggen de Britten niet voor niets.

Gelukkig zijn veel Heezenaren blij met het groen in hun tuin. Blij met de vogels, de verkoeling in de hete zomer, het mooie uitzicht. Toch gebeurt het geregeld dat schaduw, bladval, vogelpoep op de tuinmeubels of wortelopdruk reden zijn om gezonde bomen te kappen. Huizen worden verkocht en de nieuwe eigenaar wil een ander soort tuin of bebouwt een deel ervan. Verstening van tuinen is de landelijke trend. Tuinbomen zijn belangrijk voor de hele omgeving, niet alleen voor de eigenaren. Daarom is het spijtig dat de gemeente het niet tot haar taken rekent om bomen goed te beschermen. Een deel van de heesters wordt ook nog eens vervangen door ‘onderhoudsvriendelijk’ plantsoen, dat wil zeggen: gras. Het wapen van onze gemeente heeft een prominente eik. Hang dat eens ingelijst in alle kamers van het gemeentehuis, bij wijze van ‘reminder’.

De gemeente Heeze-Leende heeft 1503 bomen op de beschermde bomenlijst geplaatst. De lijst is in 2011 in samenwerking met het IVN uitgebreid. De lijst wordt primair gebruikt als toetsingskader bij de beoordeling van een aanvraag voor een kapvergunning. Wat staat daar allemaal op? In Rotterdam kan iedereen thuis in de GIS-kaart info over bomen opzoeken. Ook in Heeze staan alle beschermde bomen in een GIS-systeem, maar deze is alleen op het gemeentehuis te raadplegen. Waarom niet online, zodat je thuis informatie kunt opzoeken? Dat kan handig zijn als er ergens gekapt wordt en je meteen wilt weten om welke bomen het gaat. Of gewoon uit nieuwsgierigheid, als je wilt weten welke soort ergens staat en hoe oud die is. Dus ging ik op bezoek bij de ambtenaar die zich hiermee bezig houdt.

Medewerker Maurice Borgignons van het omgevingsloket: “Uiteindelijk zal deze informatie wel online opvraagbaar worden want het is tenslotte openbare informatie, maar zo ver zijn we nog niet. Het is niet wettelijk verplicht de lijst online te hebben, dus heeft het geen prioriteit. Het heeft ook met kosten te maken”.

Wat kun je doen als je ziet dat er een oude boom wordt omgezaagd, waarvan je vermoedt dat die op de lijst staat? “Dan kun je de gemeente bellen. Onze bomenexpert Henk van der Loo zoekt het dan uit. Mensen van de IVN-bomenwerkgroep komen af en toe langs om de kaart te raadplegen, bijvoorbeeld als er een kapvergunning is aangevraagd.“ Hoe behulpzaam de gemeente ook is, het blijft wel een drempel als je telkens een afspraak moet maken als je informatie zoekt. Het is fijn te horen dat de intentie er wel is om de bomenlijst online te zetten, maar hoe lang het gaat duren? Niemand die het weet. Het maken van een pdf waar alle lokaties, boomsoorten, stamdiktes en ouderdom in kolommen staan, is dat echt zo duur en tijdrovend? Dat roept toch wel vragen op. De data zijn er gewoon, ze hoeven alleen herschikt te worden en in kolommen gezet. Geen ‘rocket science’ voor de gemiddelde database expert.