< Terug naar overzicht

Modegroen in de City Lounge

De Rotterdamse binnenstad moet een gezellige ‘city lounge’ worden. In het kader van ‘vergroening’ van allerlei plekken moeten grote bomen nogal eens plaats maken voor kleintjes. De Bomenridders volgen de plannen op de voet, om hier en daar kritische kanttekeningen te plaatsen. Deze strip maakte ik voor hun website. Onderaan staat een artikel waarin ik de achtergronden verder uitleg.

Het ‘buzz word’ van 2013 is de ‘city lounge’. Wethouder Alexandra van Huffelen streeft al jaren naar vergroening van de Rotterdamse binnenstad. Het is vanzelfsprekend goed als er bomen worden geplant op plekken waar eerst niets stond, zoals aan de Maas ter hoogte van ‘de Boompjes’. Helaas komt het vaak voor dat bij herinrichting bij nul wordt begonnen, een leeg vlak op een beeldscherm. Bestaande bomen worden als sta-in-de-weg gezien en gekapt, om plaats te maken voor nieuwe bomen. Jonge boompjes hebben decennia nodig om hun functies optimaal te kunnen vervullen: verkoeling, schone lucht, tegengaan van windoverlast, wateropname, woonplaats voor vogels en natuurlijk een aantrekkelijk straatbeeld.

De Rotterdamse binnenstad als lounge, een plek waar je niet zo snel mogelijk van A naar B rent, maar graag verblijft. Goed plan! Minder geslaagd is dat de focus te sterk ligt op nieuwe sierbestrating, plantenbakken, straatmeubilair en zelfs een ligweide (Binnenrotte). Bomen lijken telkens weer de sluitpost op de begroting, terwijl hun impact toch zo groot is. De gemeente propageert groene daken en geveltuinen. Goede zaak, maar dat is geen gelijkwaardig alternatief voor bomen in de straat. Ook al ziet het er goed uit, hun effect op het stadsklimaat kan nooit tippen aan wat volwassen bomen kunnen doen.

Op de ‘artist impressions’ waarmee raadsleden en publiek warm gemaakt worden voor de herinrichtingsplannen wordt steevast het eindbeeld geschetst, met volwassen bomen. Dit geeft een misleidend beeld. Men zal nog decennia moeten wachten tot dit beeld bereikt is. Vergroening betekent bij herinrichting zodoende vaak eerst ‘ontgroening’ omdat de architecten bestaande bomen niet hebben geïntegreerd in het ontwerp. Naast herinrichting om cosmetische redenen, is er natuurlijk elk jaar het onvermijdelijke werk aan riolering, leidingen en kabels. Daarvoor worden jaarlijks al veel bomen gekapt. Dat maakt het behouden van ons groene kapitaal extra belangrijk. Daarom pleiten we ervoor dat de landschapsarchitecten die door de gemeente ingehuurd worden standaard als opdracht mee krijgen: behoud zo veel mogelijk de bestaande bomen. Want geen lounge bank zit zo lekker, als eentje onder een grote boom.