< Terug naar overzicht

Jeugdsentiment: sprookjesillustraties

De Britse tweelingzusjes Grahame Johnstone (uit 1928) werden bekend in de jaren ‘50 met het illustreren van kinderboeken. Janet’s specialiteit was dieren tekenen, Alice was vooral goed in historische kostuums. Ze hadden samen period clothing styles gestudeerd aan de Londense St. Martins school of Art. Ze tekenden alle boeken samen, totdat Janet in ‘79 overleed. Ze zijn beide nooit getrouwd. In 1968 illustreerden ze een verzameling sprookjes van Hans Christaan Andersen. Het boek moet niet lang daarna in Nederland uitgekomen zijn. Bij de feërieke blonde meisjes, pratende dieren en rare poppetjes kon ik helemaal wegdromen. Zo wilde ik ook kunnen tekenen! Maar dat lukte natuurlijk niet zonder hulp van overtrekpapier. Ik was daar behoorlijk fanatiek mee in de weer, zodat er nu groeven in het papier zitten. Vooral bij mijn favoriet: het Pierrotmeisje. Die viel namelijk precies samen met mijn obsessie voor ballerina’s met tutu’s en spitzen.

Het boek is helemaal stukgelezen en wordt bij elkaar gehouden door lelijk verkleurd plakband. Gelukkig is er niks uitgeknipt (een wonder eigenlijk, want knippen en plakken was m’n tweede grote hobby), want de plaatjes blijven meesterlijk mooi getekend. Een leuk tijdsbeeld ook en een goed voorbeeld van de Engelse romantische stijl vol ornamentiek en schattigheid.

Het eerste en grootste deel van het boek bestaat uit Alice in Wonderland (zie onder). De kleine zeemeermin (zie boven) was ook favoriet vanwege haar lange krullende haren en sierlijke vissenstaart (die niet zo moeilijk te tekenen waren als armen en benen).