< Terug naar overzicht

Red de monumentale bomen in R’damse tuinen.

Stichting de Bomenridders gaat monumentale bomen in R’damse particuliere tuinen inventariseren. Hulp van groenminnende Rotterdammers is onmisbaar, dus zorgde ik als bestuurslid van de stichting voor een PR plan, met plaatjes. De oproep:

Binnenkort mogen particulieren zonder vergunning bomen op hun eigen terrein kappen. Oók oude monumentale bomen. Bijzondere bomen van de gemeente staan op een lijst en zijn goed beschermd: ze mogen alleen om als er een kapvergunning is verleend. Er bestaat in Rotterdam nog geen lijst van bijzondere bomen die in particuliere tuinen staan. Die moet er wel komen want het risico bestaat dat zonder dat we het weten de ene na de andere oude boom uit de stad verdwijnt, zonder dat buren (die er ook dagelijks van genieten) daar iets tegen kunnen doen. Een lijst van bijzondere bomen kan kap voorkomen door ze extra bescherming te bieden. Elke zichzelf respecterende gemeente heeft zo’n lijst, of ander beleidsinstrument dat kap van deze bomen voorkomt. Maar Rotterdam heeft er geen cent voor over. De Bomenridders bieden de gemeente aan om deze taak op zich te nemen. Daarbij kunnen ze uw hulp goed gebruiken! Heeft u zelf een bijzondere boom op uw terrein of weet u waar er een staat? Geef dan de lokatie door via e-mail . De boom moet wel eigendom zijn van een natuurlijk persoon, dus niet op het terrein van een bedrijf of stichting staan.

Wat is een bijzondere boom?

Hij is zeer oud of dik, of hij is erg hoog en beeldbepalend in de straat of binnentuin. Of het is een zeldzame soort boom.

Alle informatie die we over deze bomen verzamelen zal t.z.t. op een website gezet worden zodat alle Rotterdammers kunnen zien waar die mooie oude bomen te vinden zijn. Hoe kunt u helpen?

Meet de omtrek van de stam op 1.30 m hoogte en stuur als het kan een foto mee. Vermeld ook als u dat weet de boomsoort. Kom ook eens langs op de speciale Facebookpage.

Ik heb contact gezocht met diverse regionale natuur- en milieu-organisaties, media en bewonersorganisaties. Via Twitter en Facebook probeer ik zoveel mogelijk Rotterdammers te bereiken.