< Terug naar overzicht

Brom & Vlieg & Ecostyle Ultima

Rotterdam pronkt met het gebruik van Ecostyle Ultima als zogenaamd milieuvriendelijk alternatief voor het alom verguisde Round Up. Een mooi staaltje groene beeldvorming van een stad die altijd de mond vol heeft van duurzaamheid, maar die vlieger gaat helaas niet op.

Toelichting van Edith Stuivenberg (Bomenstichting Capelle a/d IJssel): De vraag is of het middel (Ecostyle Ultima) straks wel toegestaan is als vervanger van Round Up; er zit immers nog een klein percentage chemie in (kiemremmer Maleïne Hydrazide). Het middel biedt echter een aantal voordelen. Zo werkt het ook op algen en mos, waar glyfosaat niet op werkt. Ook werkt het middel sneller. Al na een dag zie je resultaat, waar dat bij een glyfosaathoudend middel (Round Up) een week of twee is. Maleïne Hydrazide (MH) is sinds 2010 toegelaten als kiemremmer in de consumptieaardappelen om uitlopen te voorkomen. MH ook toegelaten in uien, sjalotten en knoflook. Ecostyle Ultima is duurder dan Round Up, maar aanmerkelijk goedkoper dan de niet chemische alternatieven, zoals schuim en wegbranden. Die zijn duurzaam, maar ook arbeidsintensief.
Maart 2014: het is nog niet voor 100% zeker dat Ultima na 2015 is toegestaan. Deze toepassing wordt mogelijk ook verboden als de laag-risico middelen door de wetgever op eenzelfde manier worden behandeld als de hoog-risico chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Kortom: Ecostyle Ultima is het goedkoopst en (nog) niet verboden.