< Terug naar overzicht

Ode aan de Zuidhoek in foto’s

De Zuidhoek in Oud-Charlois is een oude straat en een lappendeken aan bouwstijlen. Bijna nergens in Rotterdam kun je de sporen van de tijd zo goed volgen als hier. Voordat ik verhuis zet ik hier even mijn favoriete panden op een rij. Vroeger was het een echte winkelstraat, die veel klandizie had van de schepen die aanlegden aan de Maasoever. Aan sommige gevels kun je nog zien dat er ooit winkels zaten, maar vaak zijn ze onherkenbaar verbouwd. Parel van de straat is het pand uit 1811.

Tot in de jaren 60 was men gewend met grote gezinnen in kleine woningen te zitten. Daarom hebben veel panden twee voordeuren vlak naast elkaar, voor de boven- en benedenwoning apart. Bijna al die panden zijn later samengevoegd. Soms verving men de dubbele deuren door één deur, met links en rechts een raam. Het resultaat is meestal dramatisch:

Het onderste geveltje is gelukkig van ons. Vlak om de hoek vind je de Charloisse Kersingel, een wandelrondje dat nooit verveelt. De kerk is in 1867 voltooid. Charlois is vernoemd naar het graafschap Charlorois in het hertogdom Bourgondië. In 1458 kreeg de graaf van Charolois,  Karel de Stoute, van zijn vader Filips de Goede het Land van Putten in leen. Om zijn grondbezit te vermeerderen gaf Karel in 1460 een stuk rietland,  Ryerwaert geheten, aan enkele grondheren in eigendom om het te bedijken.  Op hun beurt gaven zij het land weer aan anderen uit ter bedijking,  onder voorwaarden dat het Charolois zou heten. Op 14 april 1462 was de stichting van Charlois een feit. Het was een zelfstandig dorp tot het in 1895 door Rotterdam werd geannexeerd. Je vindt er daarom meer oude panden dan in de rest van ‘zuid’.

Tot slot nog een selectie van de mooiste oude pandjes aan de Zuidhoek. Wil je ook in zo’n historisch huisje wonen, dan is de keus klein. Er staan momenteel in die categorie maar twee panden te koop, waaronder het mijne op nummer 91. Je kunt op de site van Atta Makelaars (en op Funda) een fotoserie van het interieur en alle bijbehorende info vinden. Een vijfkamerwoning met flinke tuin en kelder voor slechts €175.000, dat vind je niet snel aan de andere kant van de Maas.