< Terug naar overzicht

Mannen versus vrouwen op twitter

Waarom staan er maar 16 vrouwen in de twitter top 100? Kitty Kilian zocht online naar verklaringen en meldde de resultaten op Blogstylers. Ik vind het wel een prikkelend onderwerp en reageerde op haar blogpost met deze ‘strip’ (meer een beeldcolumn).

Natuurlijk chargeer ik hier flink; er zijn massa’s vrouwen die niet over hun relaties, kinderen, taartrecepten en baaldagen twitteren. Tegelijk twitteren er ook mannen over hun privéleven, migraines en overleden huisdieren. Toch zijn er wel globale verschillen tussen mannen en vrouwen op twitter zien: twitter is immers een spiegel van de offline wereld. Ook daar lullen mannen graag aan de bar over voetbal, televisie en de politiek. Er zijn boeken volgeschreven over ‘Venus’ en ‘Mars’, dus laat ik daar hier niet verder op in gaan.

Rest nu de vraag: is het wel zo erg dat vrouwen niet de meeste volgers hebben op twitter? Ik vind van niet. Twitter is geen wedstrijd, maar een kanaal, toegankelijk voor iedereen die iets wil delen. Veel volgers hebben betekent niet automatisch invloedrijk zijn. Het aantal volgers zegt weinig over het ‘gewicht’ van de tweets. Wel over hoe beroemd iemand is. Als BN-er heb je sowieso veel volgers, ook als je daar alleen maar dagelijks ‘goeiemorgen lieve fans’ twittert. Sheila Sitalsing heeft minder volgers (4459) dan Doutzen Croes (238748), maar haar scherpe commentaren op politiek en maatschappij hebben (denk ik) wel meer invloed dan Doutzen’s tweets. Het aantal volgers wisselt natuurlijk dagelijks, dus bovenstaande aantallen zijn een momentopname.

Mijn reactie, geplaatst op Blogstylers:

Interessante vragen, maar de materie heeft zoveel haken en ogen dat er weinig harde conclusies getrokken kunnen worden (bij gebrek aan grote steekproeven).
Laura Davis’ idee dat vrouwen elkaar zouden moeten steunen door elkaar te RT-en vind ik raar. Stel dat je ergens zou lezen: “Mannen steunen elkaar op twitter door elkaar te RT-en”. Haha! Zal niet gebeuren. Je stuurt een tweet niet door omdat je de afzender aardig vindt, maar omdat je denkt dat de inhoud interessant is voor anderen. Toch? Als vrouwen meer RT’s willen, moeten ze tweets sturen die meer RT’s en volgers tot gevolg hebben.
Hoe komt het dat tweets van mannen meer geretweet worden? Zou het ook kunnen dat de oorzaak in de inhoud ligt? Vrouwen twitteren volgens mij (gemiddeld!) vaker over huiselijke zaken en eigen emoties &  gezinsleven. Alleen leuk zijn om te lezen als je haar al kent. Te privé om naar de rest van de wereld door te sturen. Mannen zijn meer gericht op de buitenwereld en twitteren volgens mij meer over onderwerpen buiten hun eigen leven (politiek, sport, media, tv,  wetenschap, economie enz) MET links naar interessante artikelen (!), wat voor een groter aantal mensen interessant is. Dus: meer RT’s.
Okee, dit is geen wetenschap, maar een gedachte, gebaseerd op de bekende man-vrouwverschillen.